MČR žactva Břeclav

Nebývale úspěšné bylo MČR žactva, které hostila o víkendu 16.-17. září Břeclav. Jen malá čtyřčlenná výprava berounské Lokomotivy si z jihu Moravy odvezla tři medaile a další skvělé výsledky.

Mezi hvězdy mistrovství bezesporu patřil sprinter Štěpán Mikula, který ve finále sobotní šedesátky doběhl těsně druhý v čase 7,25s . V neděli však už na trati 150m nedal soupeřům šanci a cílem proběhl ve skvělém čase 16,90s jako první. Kromě dvou medailí si z Břeclavi odvezl i nominaci na Mezistátní utkání žactva, které se uskuteční v sobotu 23.9. ve slovenské Trnavě.

Velké ambice měly i obě berounské vrhačky Magdaléna Konopáčová a Asia Mascherucci. Zatímco Asii se tentokrát v kouli příliš nedařilo a výkon 11,49m stačil jen na jedenácté místo, Magdaléně břeclavský stadion vyloženě svědčil. Nejprve v hodu oštěpem poprvé překonala hranici čtyřiceti metrů a výkon 40,27m stačil na krásnou pátou příčku. Již patnáct minut po finále oštěpu nastoupila Magdaléna k vrhu koulí a obrovským osobním rekordem se ve druhém pokusu dlouhým 13,30m vyhoupla v soutěži na druhou příčku, kterou už neopustila. Také na ni stejně jako na Štěpána čekal po skončení soutěže nominační dopis a Lokomotiva Beroun tak bude mít poprvé v historii v kategorii žactva dva reprezentanty.

Asii Mascherucci se sice v kouli nedařilo naplnit očekávání, rozhodně však mohla být spokojena se svým sobotním výkonem v hodu diskem, kde se překvapivě probojovala do finále, když posunula své maximum o téměř čtyři metry na 35,13m. Skončila celkově šestá.

Nejmladším členem výpravy byl teprve čtrnáctiletý Jakub Dolejš, pro kterého to byla první účast na MČR. Za úmorného polední vedra se vydal na nejdelší trať 3000m a mezi zkušenějšími závodníky se rozhodně neztratil. Nechal za sebou dalších sedm soupeřů a doběhl na jedenáctém místě.

Všichni tito závodníci patřili k oporám svých týmů ve finále krajském přeboru družstev staršího žactva, které proběhlo počátkem září v Berouně. V něm se děvčatům podařilo dosáhnout na třetí příčku a kvalifikovala se tím na MČ družstev do Bíliny. Tam se jim natolik zadařilo, že se po skončení závodů mohla radovat z konečného pátého místa. Předčila tak výkon chlapců, kteří v minulém roce také postoupili na MČ a skončili desátí. Letos klukům uniklo MČ o pouhé dva body.

A již tuto sobotu budou závodit mladší žáci a žákyně ve svém finále v Kutné Hoře a budou chtít překonat loňský výkon mladších žákyň, kterým zlato uniklo o pouhý jeden a půl bodu. Na zlato rozhodně mají. Budeme jim držet palce.