Stříbrná medaile z MČR pro Báru Stýblovou a Terezu Placatkovou

V letošním červnu mají atleti na rozdíl od  minulých dvou let hodně nabitý program. Soutěže družstev všech kategorií se již přehouply do své druhé poloviny a vrcholné akce v podobě MČR už mají za sebou jak dospělí, tak i junioři a dorost.

Ti nejmladší v kategoriích přípravek, mladšího a staršího žactva se s přehledem drží v popředí tabulky své soutěžní skupiny a tak je kromě posledního soutěžního kola na přelomu srpna a září čekají i celokrajská finále v průběhu září. Dospělí budou mít závěr soutěže ještě hodně napínavý. Muži budou ve druhé lize bojovat o udržení a stejně tak i ženy v lize první. Pokud by po čtyřech kolech základní soutěže skončili na horším než šestém místě, čeká je v září rozhodující baráž. A té by se obě družstva velmi ráda vyhnula. Rozhodující čtvrtá kola proběhnou v sobotu 20. srpna.

V kategorii jednotlivců se na Gigantu, tedy MČR dorostu a juniorů, které proběhlo o víkendu 18.-19. června v Ostravě, představilo šest berounských atletů. Pro další medaili do své sbírky si na trati 1500m doběhla Tereza Placatková v novém osobním rekordu 4:40,95. Na stejné trati ji doprovázela Adéla Steinsová, která se zotavuje po vleklém zranění a na kterou zbylo v těsném doběhu až čtvrté místo (4:42,81). Na výšce se přestavila Kristýna Pacltová, která se tak postupně vrací ke své parádní disciplíně, když se v předchozích několika letech věnovala více dlouhým sprintům. Zdolala laťku ve výšce 159 cm, což stačilo na jedenácté místo. Na výkonu se negativně podepsala velká nervozita, neboť Kristýna letos v soutěži družstev skákala běžně kolem 165 cm. Stejné nervy postihly i Veroniku Kalovou ve vrhu koulí. Veronika se na MČR kvalifikovala na poslední možnou chvíli výkonem 13, 23 m, ale v soutěži jej už nedokázala zopakovat. Výkon 12,50m  stačil také na jedenácté místo. Na hladké čtvrtce si Matěj Šabata posunul své maximum na 51,41 s, ale na postup do finálové osmičky to nestačilo. Postoupit do finále se nepovedlo ani juniorce Kristýně Mlejnkové na trati 800m. S časem 2:22,88 skončila na osmnáctém místě.

O týden později na MČR dospělých v Hodoníně se kvalifikovala už jen děvčata z běžecké skupiny Luboše Dryáka. Stálice berounské Lokomotivy Bára Stýblová si na trati 3000 m př vytvořila nový osobní rekord 10:24,62 a doběhla si pro stříbrnou medaili. Na trati 1500m jí už chyběly síly a s časem 4:38,12 doběhla jako desátá, zatímco její oddílová kolegyně Anita Žáková skončila na stejné trati v čase 4:34,65 sedmá. Juniorka Adéla Steinsová si tentokrát zkusila kratší trať 800m a v čase 2:13,77 obsadila třinácté místo.

O poslední dráhové medaile budou v letošním roce bojovat žáci a žákyně na MČR v Jablonci 17.-18. září.