Baráž o druhou ligu družstev mužů

 

 

 

Ve středu dne 28.září 2022 se uskutečnila baráž družstev mužů a žen o postup do druhé národní ligy v Chrudimi. Které se bohužel museli účastnit také atleti Lokomotivy Beroun. A již před startem závodů panovala chmurná nálada. Poslední naděje nám definitivně rozsekala vysoká absence Berounských závodníků. Tu zapříčínily většinou nemoci a vleklá zranění. Byli ale i tací, co ještě den před odjezdem leželi doma v posteli, aby se nakonec v nedoléčeném stavu k závodu dostavili, aby družstvu aspoň trošku pomohli. Mezi ně pařil Matěj Čaščevoj, který se rozhodl i přes nepříjemné nachlazení běžet trať 1500 m, abychom se jako družstvo udrželi v druhé národní lize mužů. Díky svému heroickému výkonu doběhl v čase 4:24 minut  pro cenných osm bodů. A to celý závod  „odtáhl“  sám na prvním místě, i když bohužel náskok díky nemoci neudržel a nakonec doběhl třeti. A rozhodně se stal jedním z hrdinů dne za berounské borce. Jako tvrdí bojovníci a borci se ukázali i ostatní jeho kolegové a přispěli svými významnými bodovými zisky. Zde je třeba vyzdvihnout výkon našeho matadora, šestasedmdesátiletého chodce, Jirky Kovandy, který i přes akutní bolest zubů pro družstvo vybojoval na  "pětce"  chůze na dráze důležité čtyři body. A toto vše se odehrávalo ve velmi nevlídném počasí, za deště a ve velké zimě. Povětrnostní podmínky ztěžovaly všem atletům jejich výkony. A po zdolaných disciplínách nebo před nimi mrzli závodníci zachumlaní v bundách na tribuně.

Třemi nejvíce bodujícími atlety z Lokomotivy byli : Miroslav Novotný     9 bodů     ( kladivo + koule + disk ), Adam Sudek     17 bodů    ( dálka + 200 m + štafeta ) a jak se dalo očekávat Ondřej Škrland    22 bodů    ( 200 m + 400 m + štafeta ).

Do celkového součtu 98 bodů přispěli samozřejmě i mnozí další. Ale ani to bohužel nestačilo a Lokomotiva si tudíž odvážela domů 6 místo. Po závodech vládla smíšená atmosféra. Byl cítit smutek ze sestupu z ligy zpátky do Krajského přeboru. Ale zároveň všichni přítomní udělali vše, co bylo v jejich silách, aby se Lokomotiva v lize pro rok 2023 udržela. Bohužel se tak nestalo. Takže příští rok bude Berounská Lokomotiva jezdit na Krajský přebor STČ Kraje a doufejme, že se nám podaří probojovat do baráže a třeba potom i zpět do druhé národní ligy. Naopak nahoru z Krajského přeboru do druhé ligy míří družstva  SK Aktis Praha (184,5 bodů ), ASK Dipoli (156 bodů ) a Atletika Chrudim (151,5 bodu ).

Těžko se hledají pozitiva na sestupu. Upřímně je jich minimálně, ale asi se dá říci že třeba naši starší žáci či dorostenci budou jezdit raději na Krajský přebor, kde by teoreticky měli větší šanci na dosažení vysněných bodů. V tuto chvíli  doufáme všichni, že příští sezóna se vydaří a třeba se poštěstí šance na znovuzískání druhé národní ligy pro družstvo Berounských mužů.